Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

1998 - Και για να μην ξεχνάμε

Μερικά από τα πολλά περιστατικά ξεκάθαρων κρατικών δολοφονιών που πραγματοποιήθηκαν το 1998 και δεν συγκαλύφθηκαν όσο θα επιθυμούσαν οι αρχές:

18/3/98: ο 29χρονος αγρότης Ιωάννης Κεχαιτης δολοφονείται στην Καστοριά «κατά λάθος» από μεθοριακή περίπολο της ΕΛΑΣ.

2/4/1998: Νεκρός από σφαίρες αστυνομικού, κατά τη διάρκεια συμπλοκής, βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη ο 29χρονος Τσιγγάνος Αγγελος Τζελάλ. Όταν μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Για διαφαινόμενη συγκάλυψη φόνου και βιαιοπραγιών κατά Τσιγγάνων από αστυνομικούς έκαναν λόγο το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι και η Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων. Το όνομα του δράστη αστυνομικού δεν δόθηκε ποτέ στη δημοσιότητα.

23/10/1998: Ο 17χρονος Σέρβος μαθητής Μάρκο Μπουλάτοβιτς πυροβολείται στην καρδιά από τον αστυνόμο Κυριάκο Βαντούλη γιατί θεωρήθηκε «ύποπτος για κλοπή». «Ανθρωποκτονία εκ προθέσεως», είπε η εισαγγελέας για το φονικό. Το θύμα βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη σε εκδρομή με το σχολείο του. Ήταν άοπλος και όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια, δεν είχε διαπράξει την κλοπή.

.../.../1998 (ή 3/8/97): Νεκρός από πυροβολισμό αστυνομικού, έπεσε ο 26χρονος Ηλίας Μέξης, οδηγός φορτηγού, έξω απο το Τμήμα Μεταγωγών Πειραιά. Ο ανθυπαστυνόμος Δημήτρης Τσαγκράκος, ο οποίος συνελήφθη, έκανε σήμα στον οδηγό να σταματήσει το αυτοκίνητο που εκινείτο αντικανονικά στην οδό Νοταρά και πυροβόλησε όταν ο Μέξης αγνόησε το σήμα και τον εγκλώβισε ανάμεσα στο όχημά του και σε σταθμευμένο περιπολικό.
Ο Τσαγκράκος καταδικάστηκε σε κάθειρξη τεσσάρων χρόνων και έξι μηνών.
  
27/5/98: ο 30χρονος Ευστράτιος Κυρέλης δολοφονείται στην Ξάνθη, από αστυνομική περίπολο.

5/6/98: ο 28χρονος Μπόκαρι Μπάχο πέφτει νεκρός από «τα εκφοβιστικά πυρά» μεθοριακής περιπόλου.

Οκτώβριος '98: πεθαίνει στα κρατητήρια του Μελιγαλά ο Πολωνός Σμπόμπεκ Μιέσιτς, καθώς η αστυνομία παρά τη ρητή εντολή της γιατρού αρνήθηκε να τον μεταφέρει σε νοσοκομείο.


Πολύ πιθανό η λίστα κρατικών δολοφονιών του 1998 να είναι μεγαλύτερη κάτι που δεν μπορούμε να ανακαλύψουμε εύκολα, λόγω απόκρυψης των συμβάντων, καθώς, επίσης, και λόγω του γεγονότος ότι σε αυτή την ανάρτηση δεν αναφέρουμε τις δολοφονίες επί των ελληνικών συνόρων, που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, και των εργατικών "ατυχημάτων", λόγω ελλιπών μέτρων ασφαλείας...

Πηγές: